• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

ZemplÉN Info

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap

I.Mikóházi Teaház

I.Mikóházi Teaház címmel 2010. november 13-án indítottak programsorozatot a „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző- és Közösségi Ház munkatársai.
A rendezvény célja a hagyományosan helyben elkészíthető ételek megismerését, megbecsülését szolgáló gyűjtőmunka, melyben megjeleníthetjük a vidék történelmi konyhakultúráját. Minden alkalommal különböző ételekkel, italokkal, savanyúságokkal nevezhettek a vállalkozó kedvűek.
A program eredményeként terveink között szerepel egy receptfüzet megjelentetése, melyben név szerint is szerepelhet a recept tulajdonosa.
Az első alkalommal nevezni lehetett olyan lekvár, szörp, befőtt és páránfőtt receptekkel, melyet szüleink, nagyszüleink is szívesen készítettek, valamint kapcsolódik és illeszkedik a Hegyköz közvetlen környezetéhez és tartalmazza ennek a vidéknek a jellegzetes nyersanyagait. A bemutatott ételekből, a különböző féle teákból (menta, csipke, bodza, gyümölcsteák stb.) kóstolót szerveztünk, ahol a közönség is szavazhatott a saját kedvencéről.
A program ideje alatt a kicsiket játszóház várta.
 

Páránfőtthttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/P%C3%A1r%C3%A1nf%C5%91tt.jpg

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3-4 tojás sárgája, 4 kanál cukor, 5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, pici só
Tetejére: darált dió vagy mák cukorral /akár reszelt citromhéjjal összekeverve is/
1 dl langyos tejbe 1 kanál cukrot teszünk, és az élesztőt bemorzsoljuk, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet a tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt, beleöntjük a felfuttatott élesztőt is, majd bedagasztjuk a tésztát.
Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Ha lekvárral készítjük, akkor a kiszaggatott tészta közepébe szilvalekvárt teszünk, a széleket összefogjuk és gombócformát készítünk. Letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.
Közben egy nagyobb fazékba vizet engedünk kb. félig, egy konyharuhát a fazékra terítünk és körbe kötözzük, majd a vizet feltesszük forrni. Keresünk egy tálat, ami a fazékra illik.
Ha már gőzölög a víz, akkor a tésztákat körbe rakjuk a konyharuhán és letakarjuk a tállal.
Kb. 8 percig gőzöljük, levesszük a tálat, tányérra szedjük a megnőtt tésztákat, olajjal megkenjük, majd megpergetjük dióval vagy mákkal.
Ezért nevezik ezt az ételt „páránfőtt”-nek, hisz amikor letakarjuk a tállal a párában fog megfőni.
 

Jó étvágyat kívánunk!