• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Turizmus » Nevezetességek

Faluház

Az épület Mikóháza település legrégibb épülete, amely az 1800-as évek közepén épület. A ház alápincézett, földszintes, magastetős épület, mely tisztaszoba, konyha, éléskamra, istálló és kocsiszín helyiségekből áll. Az épület alapozása terméskő alap, függőleges szerkezete sárba rakott kőfal. Az épületet 1972-ben műemlékké nyilvánították.
Mikóháza Községi Önkormányzat 2009-ban vásárolta meg az épületet azzal a céllal, hogy a falusi népi hagyományokat, eszközöket, tárgyakat összegyűjtse és azokat az utókor számára megőrizze és bemutassa.
Felújítására 2014-ben került sor az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával.
Az önkormányzat a faluházban egy olyan paraszti életet, otthont mutat be, amelyben egy átlagos sorsú család élt. Berendezése az 1900-as évek évtizedeire utal. Az épületben, tárgyakban a mindennapok és ünnepek felelevenítése történik a paraszti élet bemutatásával. Az épületben látható egy kabolás kemence, melyben korabeli ételek készülnek, amelyet a látogatók helyben fogyaszthatnak el. Az interaktív faluház közelebb hozza a régmúlt falusi életet az épület és a gazdálkodás bemutatásával, mely 2016-tól látogatható.

Az ide látogató vendégek betekintést nyerhetnek az elmúlt évszázadban élők életvitelébe; hogyan élték mindennapjaikat, hogyan és milyen eszközökkel főztek, milyen eszközöket használtak a mezőgazdasági és egyéb ház körüli munkálatokhoz.
Itt van lehetőség megtekinteni és vásárolni a helyi termékekből.
A megvásárlásra kínált termékek: az idénynek megfelelő befőttek, lekvárok, szörpök pl:
eper lekvár, körte lekvár, rebarbara lekvár, bodza szörp, citrom fű szörp

Nyitva tartás: előre bejelentkezés alapján (0647/308-031)
 

                    

magyar