Jelenlegi hely
II.Mikóházi Teaház - kapros lángos kóstoló
Tisztelt Érdeklődők! Mikóházi háziasszonyok!
A II. Mikóházi Teaház januári programjára a Mikóházi kapros lángos kóstolóját tervezzük. Receptjének egyik változatát ezúton a nagyközönség elé tárjuk, azzal a reménnyel, hogy minél többen kedvet kapnak az elkészítéséhez:
A Népművészeti Múzeum könyvtárában található ez a
mikóházi recept, melyet egy tartalmas leves után, vagy vacsorára megsütve igazán fenséges és ínycsiklandozó fogásként tálalhatunk. Mint a hagyományos magyar konyha rajongója minden ilyen ételnél beigazolódni látom, hogy a régiek is tudtak valamit!
Hozzávalók eredeti recept szerint:
(én feleztem a mennyiséget, és a harmada a tésztának így is nyersen a hűtőben pihen, várva hogy megsüljön)
1 kg liszt
3 dkg élesztő
0,5 l tej
1 tojás
só, cukor
nagy csokor kapor
Az élesztőt kicsit megfuttattam a langyos cukros tejben, majd a finomra vágott kaprot elkevertem a liszttel. Minden hozzávalóból kenyértészta keménységű tésztát készítettem.
Duplájára kelesztettem, és lisztezett kinyújtottam. Deszkán derelyevágóval rombuszalakúra vágtam, és forró olajban kisütöttem. Hagymás tejfölbe mártogatva ettük.
Ilyenkor csak fagyasztott kaprot tudtam tenni bele, de azzal is nagyon finom lett.
Remélem Önök is kedvet kaptak ennek az egyszerű, de igazán finom receptnek az elkészítéséhez.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk januári programunkra!
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Mikóházi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Közösségi Ház munkatársai