• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » A település

Bemutatkozás

Mikóháza község Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-keleti részén, Sátoraljaújhelytől 10 km-re, a szlovák határ mellett található.

Alapítása az első írásos emlékek alapján 1236-ra tehető. A falu története a Mikó család megtelepedésével kezdődött. A területet egy 1273-ból való rendelet tanúsága szerint Kun Erzsébet királyné adta birtokul élete fogytáig egyik hű emberének Mikónak. Minden történeti munka ezt a személynévből lett családi nevet tekinti a község névadójának. 2006-ban ünnepelte alapításának 770. évfordulóját.

A községet délnyugat felől 500 m feletti hegykoszorú övezi, közepét a Bózsva-patak szeli át, mely több évszázadon át négy malmot táplált.

http://mikohaza.digitalsystem.hu/sites/default/files/image/page/bemutatkozas1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Napjainkra Mikóháza európai színvonalú településsé vált. Teljes infrastruktúrával, korszerű óvodával, általános iskolával, egészségügyi központtal, közösségi házzal rendelkezik, mely nemcsak a helyben élőket, hanem a körjegyzőséghez tartozó Alsóregmec, Felsőregmec és Vílyvitány községek lakóit is igyekszik kiszolgálni. Rendezettségével, szép fekvésével, jó levegőjével kedvelt turisztikai célponttá vált, ahol a környező erdőségek remek kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az ide látogatók és itt élők számára.

http://mikohaza.digitalsystem.hu/sites/default/files/image/page/bemutatkozas2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A közeli Fekete-hegy csúcsán található kilátó (577 m) csodálatos panorámát nyújt a Zempléni-hegység vonulatára és a környező hegyközi, illetve a határon túli településekre. A településen található műemlék jellegű épületek, szépen felújított köz- és magánházak, rendben tartott közterek és magánudvarok, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a múltból erőt merítve, hagyományokat megőrizve hosszú ideig virágzó falu maradjon MIKÓHÁZA.

magyar