• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Testvértelepüléseink

Mikóújfalu

A települést grófhttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Mik%C3%B3%C3%BAjfalu%20k%C3%A9pek%20%2822%29.jpg Mikó Miklós alapította a XVIII. század végén, az 1814 évi általános összeírásban 37 háztartással szerepel.
Alapításakor lakói, a földművelésen kívül, üvegfújással foglalkoztak, mesterség, amelyet a betelepített német és cseh üvegművesektől tanultak a gróf üveghutáiban.
A vasútépítés kezdetekor hidak, átereszek, viaduktok építéséhez,olasz kőfaragó szakembereket telepítettek a vidékre. A beköltözöttek gyökeret vertek a faluban, ma sem ritka a Defranceszkó, Valérió, Delnegró családnév.
1968-ban, Románia területi-adminisztratív átalakításakor Mikóújfalu községközpontot összevonták Sepsibükszád, Málnásfalu, Málnásfürdő és Zalánpataka településekkel, közösen alkották a nagy Málnás Községet.
A 2004-ben keltezett 84 számot viselő törvény, az 1968 előtti helyzetet visszarendezte, az említett települések újra községi rangot kaptak.http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Mik%C3%B3%C3%BAjfalu%20k%C3%A9pek%20%285%29.JPG
A szétválást követően, Mikóújfalu község fejlődésgörbéje nagy ütemben emelkedett, beindult a földgázszolgáltatás, az önkormányzat felújítatta a Fejér Ákos Általános Iskola épületét és központi fűtéssel látta el azt, gyaloghidat építetett az Olton át a híres ’’BEDŐ’’ forráshoz, ugyanakkor ökumenikus ravatalozó, tornaterem és hat lakrészes tömbház is épült.   Folyamatban van a szennyvízcsatorna hálózat és tisztító építése és a háztartások csatlakozása a hálózatra. A középületek telekkönyveztetésével, évszázados mulasztást sikerült bepótolnia az önkormányzatnak.
Az 1500 római katolikus, 240 református és 100 görögkeleti hívő lelki gondozását, a községben lakó lelkészek látják el.
Községünk Mikófalva, Bálványos, Mikóháza és Ballószög magyarországi településekkel ápol testvér települési kapcsolatot, valamint a holland Denekamp várossal partnerkapcsolatot.
Mikóújfalu Erdély csodálatos táján, a Bodoki és Baróti hegységektől közrezárva, az Olt  folyó magas teraszán található,karnyújtásnyira a Szent Anna krátertótól, Tusnádfűrdőtől és sok más háromszéki nevezetességtől. Községünk a DN 12 főúton közelíthető meg délről Sepsiszentgyörgy, északról pedig Csíkszereda irányából,valamint vasúton Málnásfürdő állomásról.
A savas és lúgos borhttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Mik%C3%B3%C3%BAjfalu%20k%C3%A9pek%20%2810%29.jpgvizek, melyek közül a ’Bedő’forrás messze földön híres, az Országos Márka és Védjegyhivatalnál bejegyzett, világunikátumnak számító ’Rakottág’, a ritka kézügyességű kőfaragók, valamint néhai Fejér Ákos kerékpárosai, hírnevet szereztek településünknek.
A községben óvoda, nyolc osztályos általános iskola, könyvtár,orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár, állatorvosi rendelő szolgálja a hatszáz háztartásban élő 1870 lakost.
Meglévő villanyáram, víz, földgázszolgáltatások mellett az épülő szennyvízcsatorna és tisztítóállomás, az összközműves településekhez sorolja községünket.

Cím: Mikóújfalu (Románia), Polgármesteri Hivatal
527115 Fő út 163.
E-mail: primariamicfalau@yahoo.com
http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Ny%C3%A1guly%20Vilmos_0.jpgNyáguly Vilmos
polgármester
Tel.: +40 744-167823
 

 "Rakottág"

A településről további képeket ide kattintva talál!

 

 

magyar