• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap

I.Mikóházi Teaház

I.Mikóházi Teaház címmel 2010. november 13-án indítottak programsorozatot a „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző- és Közösségi Ház munkatársai.
A rendezvény célja a hagyományosan helyben elkészíthető ételek megismerését, megbecsülését szolgáló gyűjtőmunka, melyben megjeleníthetjük a vidék történelmi konyhakultúráját. Minden alkalommal különböző ételekkel, italokkal, savanyúságokkal nevezhettek a vállalkozó kedvűek.
A program eredményeként terveink között szerepel egy receptfüzet megjelentetése, melyben név szerint is szerepelhet a recept tulajdonosa.
Az első alkalommal nevezni lehetett olyan lekvár, szörp, befőtt és páránfőtt receptekkel, melyet szüleink, nagyszüleink is szívesen készítettek, valamint kapcsolódik és illeszkedik a Hegyköz közvetlen környezetéhez és tartalmazza ennek a vidéknek a jellegzetes nyersanyagait. A bemutatott ételekből, a különböző féle teákból (menta, csipke, bodza, gyümölcsteák stb.) kóstolót szerveztünk, ahol a közönség is szavazhatott a saját kedvencéről.
A program ideje alatt a kicsiket játszóház várta.
 

Páránfőtthttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/P%C3%A1r%C3%A1nf%C5%91tt.jpg

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3-4 tojás sárgája, 4 kanál cukor, 5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, pici só
Tetejére: darált dió vagy mák cukorral /akár reszelt citromhéjjal összekeverve is/
1 dl langyos tejbe 1 kanál cukrot teszünk, és az élesztőt bemorzsoljuk, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet a tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt, beleöntjük a felfuttatott élesztőt is, majd bedagasztjuk a tésztát.
Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Ha lekvárral készítjük, akkor a kiszaggatott tészta közepébe szilvalekvárt teszünk, a széleket összefogjuk és gombócformát készítünk. Letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.
Közben egy nagyobb fazékba vizet engedünk kb. félig, egy konyharuhát a fazékra terítünk és körbe kötözzük, majd a vizet feltesszük forrni. Keresünk egy tálat, ami a fazékra illik.
Ha már gőzölög a víz, akkor a tésztákat körbe rakjuk a konyharuhán és letakarjuk a tállal.
Kb. 8 percig gőzöljük, levesszük a tálat, tányérra szedjük a megnőtt tésztákat, olajjal megkenjük, majd megpergetjük dióval vagy mákkal.
Ezért nevezik ezt az ételt „páránfőtt”-nek, hisz amikor letakarjuk a tállal a párában fog megfőni.
 

Jó étvágyat kívánunk!