A programsorozat folytatásaként 2011. januárjában egy jellegzetesen mikóházi étel kapta a főszerepet, a Kapros Lángos. A Népművészeti Múzeum könyvtárában fellelhető recept alapján egy tartalmas leves után vagy vacsorára megsütve, igazán fenséges és ínycsiklandozó fogást készíthetünk.
Nevezni lehetett továbbá gombás receptek, savanyúságok, körözött, tepertőkrém kategóriában.
Elfogadta meghívásunkat Nagy Attila, aki a Természetgyógyász Stúdió vezetőjeként bemutatott számos gyógynövény alapú terméket.
A résztvevők recepteket cseréltek, megosztották egymással főzési, sütési tapasztalataikat, így nagy örömünkre már a második alkalommal elérte célját a rendezvény.
Ha kedvet kaptak e hagyományos mikóházi étel elkészítéséhez, az eredeti receptet lentebb olvashatják.
Kapros Láng
os
Hozzávalók eredeti recept szerint:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
0,5 l tej
1 tojás
só, cukor
nagy csokor kapor
Az élesztőt kicsit megfuttatjuk langyos cukros tejben, majd a finomra vágott kaprot a liszttel elkeverjük. Minden hozzávalóból kenyértészta keménységű tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük, és lisztezett táblán kinyújtuk. Deszkán derelyevágóval rombuszalakúra vágjuk, és forró olajban kisütjük. Hagymás tejfölbe mártogatva fogyaszthatjuk.
Téli időszakban fagyasztott kaporral is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánunk!
 |  |  |  |