• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap

III. Mikóházi Teaház

A III. Mikóházi Teaház alkalmával a februári hónap kapcsán a farsangi fánk, és a télűző kiszebáb égetése került a középpontba. A háziasszonyok finomabbnál, finomabb ételeket készítettek és neveztek az ételbemutatóra, kelt tészták és fánkok kategóriában.
A kicsik maguk készítették farsangi álarcaikat, a kiszebábot, melyet a hagyományoknak megfelelően elégettek, télűző gyanánt.

Kakaós csigahttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/DSCF0211.JPG

Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, szükség szerint tej
a töltelékhez 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál porcukor
a sütéshez 2 dl vaníliás cukorral édesített tej.


Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel, tojással, sóval szükség szerint tejjel összedolgozzuk, és alaposan bedagasztjuk. Mikor már egyenletes a tészta, akkor dolgozzuk bele az olajat, és a kilisztezett edényben a tészta tetejét is liszttel meghintve, langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalapformára nyújtjuk, a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével megöntözzük, a porcukorral és a kakaóval meghintjük, és összesodorjuk, akár a beiglit. Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsírozott sütőlemezre szorosan egymás mellé fektetjük. Az olvasztott vaj és margarin maradékával megöntözzük, és a sütőbe tolva gyújtjuk be a sütőt. Öt percig erős, majd tartalék lángon sütjük. Amikor már majdnem kész, a forró tésztát a sütőből egy percre kivesszük, és a vaníliás cukorral ízesített forró tejjel megöntözzük, majd visszatoljuk és teljesen megsütjük. A kész csigákat tálcára kiszedve porcukorral hintjük meg.


Jó étvágyat kívánunk!