Tojásos sonkatorta
Hozzávalók:
1 alma, 10 dkg párizsi, 2 csemegeuborka, 6 főtt tojás, 2-2 főtt burgonya és sárgarépa, 20 dkg főtt zöldborsó 20 dkg vékonyan felszeletelt gépsonka
a mártáshoz: 1 dl étolaj, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 0,25 dl porcukor, 1 evőkanál mustár, só, őrölt fekete bors, fél citrom leve, 1 húsleveskocka, 4 dkg zselatinpor
1. Az almát meghám
ozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát egy centis kockákra vágjuk, ahogyan a párizsit, az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és a sárgarépát is. Mindezeket tálba rakjuk, a zöldborsóval összekeverjük.
2. A sonkával egy kicsi, de magas tűzálló tálat vagy formát (pl.: őzgerinc forma) körbe kibélelünk. A mártáshoz az olajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a majonézt a tejföllel dolgozzuk össze. A porcukorral és a mustárral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.
3. A húsleveskockát 1,5 dl vízben feloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 evőkanál vízzel kikevert zselatint is. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, amíg feloldódik. Langyosra hűtjük, majd a mártással meg az előkészített hozzávalókkal összekeverjük. Ezután a sonkával bélelt formába töltjük, elsimítjuk és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
 |  |