• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Turizmus » Tanösvények

Vaddisznó tanösvény

http://mikohaza.digitalsystem.hu/sites/default/files/image/page/vaddiszno_portre.pngNehézségi szint: megerőltető
Hossza: 6,2 km

A Vaddisznó tanösvény a Borz tanösvény folytatásaként a Margit-forrástól, több kisebb leágazással vezet az Osztra-hegy alá a Fekete gólya tanösvényhez. A forrástól a közút mentén északi irányban haladva mezőgazdasági területekkel és nedves, patakmenti rétekkel, erdőfoltokkal tarkított völgyben haladunk.
Ez a Hosszú patak völgye, amely a haris kedvelt élőhelye – jellegzetes hangját nyári időben néha napközben is hallhatjuk – a fekete gólya és békászó sas táplálkozó területe.
A rókák szívesen vadásznak pocokra, egérre a földeken és hajnalban, vagy az alkonyati órákban vaddisznót, vagy szarvast, őzet pillanthatunk meg az erdő, bokros szélében, esetleg az úton váltanak át előttünk.

Kovácsvágásra beérve több, magyar faluhoz illő fából faragott nemzeti, történelmi tárgyú szobrot, emlékoszlopot láthatunk. A református falu a kiszélesedő patakvölgybe települt a 14. század végén, 15. század elején. A falun végig haladva balra letérünk a János-várához. Egy középkori földvár maradványai ismerhetők fel a fekete fenyvessel beültetett kis hegykúp tetején. Innen leereszkedve a faluba folytathatjuk utunkat a református temetőt megkerülve – a műemlék sírkövekre is vethetünk egy pillantást.

A Topolyás árok mentén, a vaddisznók tanyái közelében, most már fölfelé a Baradla-hegy gerincére jutunk. Innen újabb kis kitérő a Baradla sziklához, ahonnan szép kilátás nyílik Kovácsvágásra és a környékre. Déli irányban rálátunk a Fekete-hegy hatalmas tömbjére. Az erdők felett, darázsölyv, egerészölyv és békászó sas, illetve fekete gólya is keringhet, ha figyelmesen kémleljük a tájat. Az erdőben harkályok kopogását és a nagytestű fekete harkály kiáltását hallhatjuk.

Az Osztra-hegy alá, a Mikóházáról jövő erdészeti feltáró útra érve a Fekete gólya tanösvényre térhetünk és megmászhatjuk a Fekete-hegyet a kilátóig, vagy Vilyvitány irányába ereszkedhetünk le a hegyről a Róka tanösvényig.

magyar