• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Gyöngyösbokréta Népdalkör

„Szépen szól a mikóházi nagyharang…”

 
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Csoóri Sándor Alap
Pályázati azonosító: CSSP-NEPZENE-2018-0221
„Szépen szól a mikóházi nagyharang…”
 
A mikóházi Gyöngyösbokréta Népdalkör a Csoóri Sándor Alap által kiírt nyertes pályázatnak köszönhetően egy nagyon gazdag, tartalmas időszakot tudhat maga mögött. 
 
Kiemelt eseményeink, eredményeink:
- A népdalköri próbákkal párhuzamosan beindult a citeraoktatás Pandák Pál vezetésével.
- Nyugdíjas népdalkör tagok fellépése Pálházán a Hegyközi nyugdíjas klubok találkozóján.
- Adventi gyertyagyújtáson aktív részvétel!
- Mikóházi betlehemes előadása karácsonyeste településünkön.
- Kontyolás hagyományának felelevenítése, előadása!
- Észak-Magyarország megyei napilapban cikk népdalkörünk munkájáról!
- Részvétel az Újhelyi kórusok és énekes csoportok XXIII. találkozóján! Hutkai Dánielné nyilatkozott a Zemplén televíziónak a népdalköri munkánkról, s a nyertes pályázatunkról.
- „Ködellik a Mátra…” Népzenei találkozón Egerbe minősítésen való részvétel, amelynek eredménye arany minősítés!
- Sikeres szereplés a Sárrétudvariban megrendezett Népzenei fesztiválon.
- Lengyelországban, Opole Lubelskie-ben településünk képviselete a Helyi termékek ünnepén. Élő adásban szereplés a lublini televízióban, mikóházi népdalaink előadása az „Amfiteatrumban”.
 
Az elmúlt időszakban elért sikerek, eredmények megerősítenek bennünket abban, hogy tovább kell éltetni népdalainkat, néphagyományainkat!
 
Köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását!
 
 
 
 
 
 
 
 

Észak-Magyarország megyei napilap újságcikke Népdalkörünkről!
2019. január 21.

Az év elején keresett meg a megyei napilapunk újságírója, azzal, hogy látta Mikóháza honlapján, hogy sikeresen pályáztunk a Csoóri Sándor Alaphoz a „Szépen szól a mikóházi nagyharang…” című pályázatunkkal, s ezzel kapcsolatban kérdezett, hogy milyen célból készítettük a pályázatot, s milyen feladatokat tűztünk ki magunk elé. Elmondtam, hogy két nagy célt tűztünk magunk elé. Az egyik, hogy a szakmai színvonalunkat szeretnénk erősíteni, jobbá tenni. A másik, hogy még több figyelmet szeretnénk fordítani a közösségi nevelésre, nem csak a népdalkörön belül, de kívül is.
Kíváncsi volt arra is, hogy mi a jellegzetessége, különbözősége a Mikóházán énekelt népdaloknak. Erre igazán nem tudtam szakmailag megalapozott választ adni, csak a tapasztalataimat tudtam elmondani.
A riportról az alábbi cikk jelent meg a napilapban!

 

 

Szereplés az Újhelyi Kórusok és Énekes csoportok XXIII. találkozóján Sátoraljaújhelyben.
2019. március 28-án

Szakmai vezetőnk a sátoraljaújhelyi Intervox női karnak is tagja, ennek köszönhetően kaptunk meghívást március végén az Újhelyi kórusok és énekes csoportok találkozójára, amelyet a Latabár Színházban tartottak Sátoraljaújhelyben.
Szakmai vezetőnk nyilatkozott a Zemplén Televíziónak, ahol említést tett a Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott nyertes pályázatunkról.
Felléptek Sátoraljaújhely közoktatási intézményeinek énekkarai, kórusai, a református egyházi kórus és a sátoraljaújhelyi művelődési központ női kara az Intervox. 
Ezen az ünnepélyes alkalmon citerás csoportunkkal méltón képviseltük a népzenét, a népdalokat.
 

Résztvevők névsora:
1. Hutkai Dánielné – szakmai vezető
2. Gergely Tiborné
3. Fügei Pálné
4. Vargáné Hutkai Ágnes
5. Varga Elekné
6. Emriné Pletenyik Mónika
7. Varga Gyuláné
8. Palágyi Józsefné
9. Pletenyik Béláné
10. Pandák Pál – citera csoport vezetője
11. Hutkai Soma
12. Füredel Ruben
13. Füredel Kira
14. Varga Tímea

 

 

 

 

 

„Ködellik Mátra…” Eger
2019. június 01.

Amikor a Csoóri Sándor Alaphoz benyújtottuk a pályázatunkat vállaltuk, hogy a KÓTÁ-nak tagjai leszünk, s több év kihagyás után felkészülünk, s részt veszünk minősítésen. Ezeket a vállalásainkat teljesítettük. Év elején tagjai lettünk a KÓTÁ-nak, s figyeltük az országos minősítések helyszíneit, hogy melyikre jelentkezzünk. Eger volt hozzánk a legközelebb, ezért ide jelentkeztünk.
Szakmai vezetőnk egy szatmári csokrot és egy helyi gyűjtésű dalokból álló csokrot állított össze, amelyet nagy lelkesedéssel tanult meg a csoport. A citerás csoport velünk együtt párhuzamosan járt a próbákra, s tanulták meg ők is a dalokat citerán, hogy közösen tudjuk majd jó szinten előadni a minősítésen és a különböző fellépések alkalmain.
Az előző években három alkalommal volt már ezüst minősítésünk, s nagyon szerettünk volna arany minősítést elérni, ezért szorgalmasan jártunk a próbákra, s igyekeztünk mindenben együttműködni szakmai vezetőnkkel és a citeracsoport vezetőjével.
A minősítésre készen lettek az új blúzok és kötők, amelyeknek nagyon örültünk, mert ezek nagyon szépre sikerültek, s így méltóbban tudtuk képviselni helyi hagyományos öltözékünket.
Nagy izgalommal léptünk színpadra. Szakmai zsűri előtt nem mindennap szerepelünk. A sok próbának köszönhetően a maximumot tudtuk nyújtani, így elégedettek voltunk magunkkal a minősítés eredményétől függetlenül.
Az eredményhirdetést nem tudtuk megvárni, mert tovább kellett utaznunk Sárrétudvariba.
Másnap telefonos érdeklődésünkre megtudtuk Bimbó Zoltán szervezőtől, hogy arany minősítést sikerült elérnünk. Egy álom vált valóra számunkra. Nagy volt az öröm! 
Ezt követően megkerestem Birinyi Józsefet, akivel már személyesen találkoztam Örkényben a tavasz folyamán a népdalkör vezetők továbbképzésén. Kértem, hogy tájékoztasson a minősítésen való szereplésünkről, véleményéről. 
Nagy örömömre átküldte jegyzetét, amelyben sok kritikai észrevétel, javaslat szerepelt. 
Mindezeket figyelembe véve tervezzük majd a következő időszakban további tevékenységünket! 

A minősítésen résztvevők névsora:
1. Hutkai Dánielné – szakmai vezető (a minősítésen citerázott is)
2. Varga Gyuláné
3. Emriné Pletenyik Mónika
4. Vargáné Hutkai Ágnes
5. Varga Elekné
6. Gergely Tiborné
7. Vágó Enikő
8. Pletenyik Béláné
9. Fügei Pálné
10. Szombatiné Emri Krisztina
11. Pandák Pál – citeracsoport vezetője
12. Varga Tímea
13. Hutkai Soma
14. Füredel Kira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Népzenei Fesztivál – Sárrétudvari
2019. június 1. 

Első alkalommal vettünk részt Sárrétudvariban a Nótakör szervezésében megvalósuló Népzenei Fesztiválon.
Nem ismertük a szervezőket, Pandák Pálnak köszönhetően kaptunk meghívást.
Az Egerben megvalósuló minősítésünk után vállaltuk, hogy elutazunk Sárrétudvari nagyközségbe. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen is egy hagyományosan megrendezett Népzenei Fesztivál. 
Nagy szeretettel fogadtak a szervezők. Kicsit késtünk, de ez nem jelentett problémát. Lehetőséget kaptunk a rövid felkészülésre, próbára, majd a színpadra lépésre várakozás közben „csodadolgokat” tapasztaltam.
A nagyrészt nyugdíjas korosztályhoz tartozó hölgyek és urak nagyon elegánsan voltak felöltözve. Szemet gyönyörködtető volt a ruhájuk, szép frizurák, sminkek. Sajnos a nyugdíjasok nagy része úgy gondolja, hogy nyugdíjas lett, nem kellenek már ezek a dolgok. Pedig nagyon is fontos és szükséges megmutatni a környezetünknek, hogy mi is tudunk elegánsak, szépek lenni, s a színpadra lépve olyan értékeket megmutatni, amelyek követésre méltók.
A fellépő csoportok és az egyéni énekesek is magas színvonalon adták elő műsorukat, amelyek kellemes szórakozást biztosítottak mindannyiunk számára. A jó hangulatot csak fokozta, hogy lehetőségünk volt együtt énekelni a közismert dalokat az előadókkal.
Nagy öröm volt számomra, hogy a Bakator együttes is részt vett a fesztiválon. Minőségi zenélésük csak emelte a program színvonalát.
Tökéletes volt a helyszín, ahol a fesztivál megrendezésre került. Mindenki terített asztal mellett nézhette végig a fellépők műsorát, majd a közös táncra is lehetőségünk volt.
Érdemes volt elfogadni a meghívást, s részt venni a Sárrétudvari Nótakör fantasztikusan megrendezett Népzenei Fesztiválján.
Számomra példaértékű volt az a hozzáállás, ahogy a Nótakör tagjai eleget tettek a feladataiknak, s mindezt jókedvűen, mosolyogva, s örömtelien tették. 
(Még késő este is!)
Citerás, fiatal gyermekeink rácsodálkoztak a nótákat hallgatva, hogy ilyen műfaj is van? (Nem nagyon hallgat a mai fiatalság népdalokat, nótákat.) Most számukra egy újabb lehetőséget mutattunk meg a zene területén, s örömmel ismerkedtek az elhangzott dalokkal.
Nagy öröm és élmény volt számunkra részt venni Sárrétudvariban a Népzenei Fesztiválon. 

Sárrétudvariban fellépők névsora:
1. Hutkai Dánielné – szakmai vezető (citerázott is)
2. Varga Gyuláné
3. Emriné Pletenyik Mónika
4. Vargáné Hutkai Ágnes
5. Varga Elekné
6. Gergely Tiborné
7. Vágó Enikő
8. Pletenyik Béláné
9. Fügei Pálné
10. Szombatiné Emri Krisztina
11. Pandák Pál – citeracsoport vezetője
12. Varga Tímea
13. Fürdel Kira
14. Hutkai Soma

 

 

 

 

Opole Lubelskie – Lengyelország
Testvértelepülésen való fellépés, szereplés a Helyi Termékek Ünnepén!
2019. június 28-29-30. július 01.

Polgármesterünk felkérésének eleget téve népdalkörünk képviselte településünket Lengyelországban – Opole Lubelskie-ben – a Helyi termékek ünnepén.
A felkérés arról is szólt, hogy június 30-án délután népdalkörünk lépjen fel a városi parkban az Amfiteatrum színpadán, ahol különböző lengyel népzenei és népi együttesek, csoportok szórakoztatták az érdeklődőket. Mutassuk be az általunk képviselt magyar népdalokat.
Előzetesen már tájékoztattak bennünket arról, hogy a Lublin megyei székhelyű városi televízió élő egyenes adást fog közvetíteni a fesztiválról, s bennünket is felkértek, hogy vállaljuk a szereplést. Nagy izgalommal vettünk részt ebben. Előzetesen próba felvétel volt, majd élő egyenes adásban énekeltük el a mikóházi gyűjtésű csokorból a „Sárgadinnye…” című népdalunkat.
Ezt követően került sor a színpadon való fellépésre.
Sok érdeklődő hallgatta, citera kísérettel népdalcsokrainkat. Készültünk az „Odakünn az erdőn…” című lengyel népdallal is, amelyet a közönség nagy tapssal köszönt meg.
Nagy élmény volt számunkra a lengyel testvértelepülésen való részvétel és fellépés.

A delegáció tagjai:
1. Hutkai Dánielné
2. Emriné Pletenyik Mónika
3. Fügei Pálné
4. Pletenyik Béláné
5. Szombatiné Emri Krisztina
6. Varga Elekné
7. Pandák Pál – citera