• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Turizmus » Nevezetességek

Trianoni emlékmű

MIKÓHÁZA - TRIANONI EMLÉKHELY

 

Mikóházán 2020. június 4-én a Trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján került átadásra a Palacka-hegyen a Trianoni emlékhely.
A beruházás alkalmával egy országzászló és egy emlékmű tervei készültek el Tóth Dezső és fia Tóth Tibor nyíregyházi tervező mérnökök segítségével. 
Az országzászló szerkezete fa, tetején magyar nemzeti színű zászló, mérete 4x2 m, az építmény magassága 12,5 m.
Az emlékmű kompozíciójában együtt van jelen a Magyarországot megcsonkító és szétszabdaló történelmi esemény allegórikus ábrázolása – elcsatolt részek megjelenítése - a magyarság nemzet-tudatának ősi szimbólumvilága – turulmadár – és a történelmi Magyarország nemzeti jelképének – a Szent koronának – megjelenítése.
Az emlékmű három egységre tagolódik.
Alapja Őseink földjének egy darabja a Kő, mely marad. Mintegy 50 cm mélyen 8,5 tonnás sziklatömbön nyugvó - gránitból és onixból - tábla. A táblán a jelentősebb magyar városok és Mikóháza település nevei szerepelnek.
Ebből az alapból ered az együvé tartozás, nemzeti öntudat és közösségi szellem jelentésével bíró zászló forma, melyen a nagy Magyarország és az Anyaország egysége rajzolódik.
A zászlót tartó oszlop oszlopfőjén a magyarságot évszázadokon át kísérő, államiságunkat jelképező Szent korona és az örök megújulás üzenetét hordozó, múltat, jelent, jövőt összekötő turulmadár található.
Az emlékművet Ekker Róbert szobrászművész és Török József tervei alapján Török József alkotta meg. Kivitelezője: Kálló Zoltán.
Az emlékmű építését a Magyar Kormány 1,5 millió forinttal támogatta, valamint a helyi lakosok támogatásából épült fel, mintegy 6,5 millió forint értékben.
A körülötte lévő területen Wass Albert nyomán 13 őshonos almafa lett elültetve helyi civil szervezetek, baráti társaságok, családok és testvértelepülések közreműködésével, ezzel is jelképezve összetartozásunkat.
Az emlékhelyen minden évben a nemzeti összetartozás napján megemlékeznek a község lakói a magyarság tragédiájáról.
Az emlékhelyről csodás panoráma tárul elénk a Felvidék egyes részeire is, mely ma a Szlovák Köztársaság fennhatósága alá tartozik. 

Undefined