• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Turizmus » Tanösvények

Róka tanösvény

http://mikohaza.digitalsystem.hu/sites/default/files/image/page/roka_portre.pngNehézségi szint: könnyű
Hossza: 3,9 km

A Vilyvitányi Kálváriától indul a Róka tanösvény, mely a Szabadság utcán hagyja el a falut. A Határtó és az Akácdűlő között földúton halad tovább, az aszfaltos útig.  Ezen a szántóföldi területen nagyüzemi mezőgazdasági termelés folyik, ahol az augusztusi hajnalokon a tarlón egerésző rókát pillanthatjuk meg. Télen a szántásokon egerészölyv keresi táplálékát.

Innen szintén földúton folytatódik tovább, a róka jelzést követve, mely a Bózsva-patak két oldalán elterülő réteken vezet keresztül. Itt ezen a vizes réteken érdemes egy kicsit elidőzni.  Hegyvidéki vizes élőhelyekre jellemző védett növényeket és állatokat figyelhetünk meg, többek között növények közül az őszi vérfű, melyhez több lepkefaj is kötődik, valamint bánsági sás, kornics tárnics, mocsári nőszirom, réti kakukk szegfű stb. Az állatok közül egy békászó sas pár táplálkozó területe található itt és láthatunk még harist, fekete gólyát is. 

Elérkezünk Malom alatti réthez, ahol a Ketel Magyarjai Lovasvégen hucul lovakon lovaglás, hagyományos magyar állatfajták és íjászati lehetőség is várja a turistákat.  A Bózsva-patakon átkelve az út balra fordul végig az éger fákkal szegélyezett patakon, majd egy nagy vadcseresznye fánál délre fordul - a róka jelzés mentén -, ahol egy
vadföld mellett haladva éri el a Lucskai-forrást, ami a Róka tanösvény vége.

Itt pihenőhely található tűzrakó hellyel, mely a Fekete gólya tanösvény része, így innen ezen az új tanösvényen érhetjük el Mikóházát illetve a Fekete-hegyi kilátót, a Fekete-hegyi és a Borz tanösvényt.

magyar